Thema: Werkgeluk, Succesvol omgaan met stress
In een viertal blogs ga ik jullie de komende weken meenemen in het thema: Werkgeluk voor architecten. Mensen vormen de basis van een sterk architectenbureau. Een aantrekkelijk werkklimaat is daarom (of daarvoor) cruciaal. Dit wordt benadrukt in de in juli 2021 door de BNA gepresenteerde “Gids voor gelukkige architecten”. Zoals de BNA zelf al aangeeft is de gids niet zozeer een handleiding, maar eerder een inspiratiegids voor zowel werkgevers als werknemers.
Een aantal van de onderwerpen die in de gids aan bod komen zal ik in de komende weken verder uitdiepen: authenticiteit, een goede balans tussen werk en privé, succesvol omgaan met stress en zingeving. Vandaag trappen we af met: Succesvol omgaan met stress.
Maar liefst 1 op de 6 medewerkers kampt met stress en burn-out klachten
Succesvol omgaan met stress
De cijfers liegen er niet om. Jaarlijks ervaart 17% van de beroepsbevolking in Nederland burn-out klachten en symptomen. Dit komt neer op in totaal ca. 1,3 miljoen Nederlands, dat is maar liefst 1 op de 6 medewerkers. Dit vraagt ons om bewust te worden van de manier waarop we werken en te kijken naar hoe we samen kunnen werken aan meer werkgeluk.
Werkdruk
Als architect heb je regelmatig te maken met een hoge werkdruk, stress, deadlines en periodes van (veel) overwerk, dat hoort ook wel bij ons vak. Daarnaast is er het creatieve ontwerpproces dat vaak ongrijpbaar is en ook nog buiten werkuren door je hoofd blijft gaan. Er is helemaal niets mis met hard werken of een ‘beetje’ stress, zeker niet als je plezier hebt in wat je doet. Als je energie krijgt van je werk. Het wordt pas een probleem als het ten koste gaat van je lichamelijke gezondheid, van je plezier. Als je merkt dat je batterij steeds verder leegloopt en je niet meer goed oplaadt. Als je ’s nachts door blijft piekeren en onrustig bent. Als je het gevoel hebt dat je de controle of het overzicht verliest.
Stress en dagelijkse werkdruk ervaren hoeft niet negatief te zijn. Stress heeft namelijk een nuttige bijwerking: het zet aan tot actie. Zonder stress komen we tot niets. Een beetje stress motiveert je, houdt je scherp en spoort je aan om geweldige dingen voor elkaar te krijgen. Hierdoor kun je prestaties leveren, blijf je alert en kun je efficiënt werken.
Stress heeft ook een nuttige bijwerking: het zet aan tot actie.
Hoe ontstaat stress?
Stress ontstaat als er meer van je gevraagd wordt, dan je denkt waar te kunnen maken. Als de druk te groot wordt is stress ook schadelijk. Wanneer je langdurig bent blootgesteld aan stress en weinig herstelperioden hebt, kan dit leiden tot overspannenheid. Je ervaart dan spanningsklachten en ook je algemeen functioneren wordt aangetast, zo kan je focus verminderen en je meer ongeduld ervaren. Een burn-out treed pas op na langdurige, vaak jarenlange roofbouw op je lichaam, als je ondanks de stress en spanningsklachten stug door blijft gaan. Je kunt in je werk ook te weinig positieve stress of uitdaging ervaren en je vervelen. Je hebt kans dan in een bore-out te raken.
Teveel aan stress kan ontstaan als een reactie op signalen uit je omgeving: door bijvoorbeeld deadlines op je werk of drukte in je privé-leven, een scheiding die je doormaakt of rouw. Maar ook in jou zelf kan een stressreactie ontstaan: door druk zijn in je hoofd, veel nadenken, piekeren en het omgaan met emoties. Vaak is het een opeenstapeling of combinatie van verschillende factoren.
Iedereen reageert anders op stress, schaam je er dan ook niet voor als het je (even) teveel wordt. Je bent zeker niet de enige. Onderzoek wat jou helpt om te ontspannen en op te laden. Praat erover met collega’s of mensen is je omgeving. Of vraag hulp als dat nodig is. Zelfs met kleine aanpassingen in je dagelijkse ritme kun je al veel bereiken.
Samen voor een gezond werkklimaat
Succesvol leren omgaan met stress vraagt om een integrale aanpak, op zowel cultuurniveau ,binnen het bureau, als op het niveau van het individu, jou als werknemer. Een ondersteunende en stimulerende werkomgeving zet aan om ons gezonde gewoontes eigen te maken. Denk hierbij aan het bespreekbaar maken van stress, zoveel mogelijk je werk doen binnen kantooruren en het nemen van voldoende pauzes. Zo simpel kan het zijn. Wees als leidinggevende binnen je bureau een voorbeeld voor de andere medewerkers als het gaat om gezonde gewoontes. Tijdig stoppen of tijd maken voor ontspanning is geen teken van zwakte, maar broodnodig voor een goede gezondheid en werkgeluk op de lange termijn.
Druk zijn wordt in onze maatschappij gezien als een statussymbool. Als je druk bent, betekent dit dat je ergens goed zo goed in bent dat mensen je nodig hebben, dat je nuttig bezig bent. Het ‘druk zijn’ is vaak ook lekker zichtbaar aanwezig en meetbaar, denk aan voortdurend bellen, mails beantwoorden, maar ook belangrijke opdrachten binnenhalen en meer kunnen bereiken in kortere tijd. De resultaten van regelmatig rust nemen zijn daarentegen vaak niet of veel minder goed meetbaar. Maar dat betekent niet dat rust nemen nutteloos is.
Regelmatig rust nemen heeft een positief effect op zowel lichaam als geest. Je lichaam kan zich herstellen, je spieren ontspannen en je ademhaling wordt lager. Je afweersysteem en je spijsvertering worden beter, waardoor je minder snel ziek wordt. Ook je geest krijgt gelegenheid om zich te herstellen door ontspanning. Je bent creatiever, positiever, betrokkener, productiever en je kunt de hectiek van alledag veel beter aan. Tijdig rust nemen levert dus een positieve bijdrage aan werkgeluk.
Regelmatig rust nemen is noodzaak
Succesvol omgaan met stress
Succesvol omgaan met stress wordt ook wel veerkracht genoemd. Veerkracht is jou vermogen om goed om te gaan met moeilijkheden, tegenslagen, veranderingen en stress. Veerkrachtig zijn is zoiets als zo normaal mogelijk blijven functioneren, ondanks de lastige situaties die zich voordoen. Het goede nieuws is dat iedereen zijn veerkracht kan ontwikkelen of versterken.
Goede relaties hebben en onderdeel zijn van een groep vergoot je veerkracht. Bewust de tijd en ruimte nemen om iemand te helpen of naar iemand te luisteren, zorgt niet alleen voor verbinding maar geeft je ook een goed gevoel. Durf daarnaast ook zelf om hulp te vragen als dat nodig is, zo kan je collega iets voor je terugdoen. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen, je zult verbaast zijn hoe bereidwillig anderen zijn om je te helpen.
Wanneer je met stressklachten bij een huisarts of andere hulpverlener terecht komt is vaak het allereerste advies om te gaan wandelen. Bewegen en voldoende slaap zorgen ervoor dat je fit blijft en gedurende de dag meer aankan. Ook activiteiten als schrijven, mediteren en dankbaarheid beoefenen kunnen bijdragen aan het verbeteren van je focus en positief blijven. Kijk ook eens naar hoe je deze activiteiten samen met collega’s kunt doen, zoals samen wandelen in de lunchpauze. Win-win.
Door de gevolgen van stress ga je veel meer in je hoofd zitten en nadenken, waardoor je lichaamsbewustzijn afneemt. Hierdoor ben je je vaak niet op tijd bewust van de stresssignalen die je lichaam afgeeft en ben je niet in staat hier gelijk naar te handelen. Het vergoten van je lichaamsbewustzijn en het bewust worden van je eigen gedachten (zie er vaak ook voor zorgen dat je in een spiraal van stress blijft hangen) kunnen je helpen vroegtijdig signalen van stress bij jezelf te herkennen en overspannenheid en burn-out voorkomen.
Wil jij graag beter leren omgaan met stress? Of ben je als bureau op zoek naar een structurele en praktische aanpak? Vraag dan hier een gratis gesprek aan via dit formulier of stuur een mail naar info@nicolesplinter.nl.